Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Μονεμβασιά: Παραμυθένιος προορισμός με σοκάκια, αρχοντικά, εκκλησιές και παραλίες!

Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό. Η Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο. Περιπλανηθείτε σε αυτόν τον μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στην Πελοπόννησο με τα θολωτά του σοκάκια, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά. Βουτήξτε στις ονειρεμένες παραλίες και απολαύστε τις σύγχρονες ανέσεις, τις γεύσεις και το κρασί της. Την πόθησαν πολλοί: ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες. Ανακαλύψτε την.

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασίας”, που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Από γεωφυσικής απόψεως αποτελεί ένα τόμπολο (tombolo). Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

Ο βράχος έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο, μέγιστο πλάτος 600 μέτρα και μέγιστο ύψος 198,5 μέτρα. Γύρω από τους γκρεμούς υπάρχει λωρίδα ξηράς.

Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασίας βρίσκεται στο Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασίας είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Αξίζει να δείτε στην Μονεμβάσια 

Βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο 

Αποτέλεσμα εικόνας για μονεμβασια καστρο

Η πύλη του κάστρου άνοιξε, για να ανακαλύψετε τα μυστικά του βήμα βήμα. Πρώτη στάση: καφές στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά. Οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Ενετοί «φόρο», οι Οθωμανοί «παζάρι». Τότε ήταν ο εμπορικός δρόμος. Τώρα τριγύρω βλέπετε καφέ, ταβερνάκια, καταστήματα. Από εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, περνώντας κάτω από τους υποβλητικούς θόλους, τις «δρομικές».

Αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού στα σοκάκια της. Περπατήστε στην Κάτω Πόλη, δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών. Κοιτάξτε ψηλά τα αρχοντικά της Πάνω Πόλης και από την κεντρική Τάπια τη θάλασσα να ησυχάζει. Καθώς το φως χάνεται και η σκιά της ιστορίας πέφτει στα σοκάκια, θα δείτε τα τείχη, όπως τα είδαν οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί χρόνια πριν. Και τότε θα νιώσετε και εσείς κάτοικος του κάστρου. Τo βράδυ απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του κάστρου και ποτό στα καλόγουστα διακοσμημένα καφέ μπαρ.

Γευστικά ταξίδια στη Μονεμβασιά 

Δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς, που τα λένε γκόγκες, και τα σαΐτια, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Θα είστε τυχεροί, αν γευτείτε το γλυκό κρασί Malvasia, την αυθεντική γεύση της Μονεμβασιάς και το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα.

Βουτιά στο μπλε της Μονεμβασιάς 

Σχετική εικόνα

Η μοναδική θαλασσινή πύλη της Μονεμβασιάς, το Πορτέλο, ανοίγει στη μέση του τείχους, για να κάνετε βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Η αίσθηση; Σαν να πηδάτε από την κουπαστή του πλοίου. Κολύμπι με φόντο τον γκρίζο βράχο και τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα που αναπαύονται στη ράχη του. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία διακοπών, με φόντο έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Ατμοσφαιρικό σεργιάνι 

Στον βράχο της Μονεμβασιάς φτάνετε διασχίζοντας μια γέφυρα. Αφήνετε το αυτοκίνητο μπροστά στην Κεντρική Πύλη, τη «μόνη έμβαση» δηλαδή, η οποία ευθύνεται και για την ονομασία της, και αρχίζετε το σεργιάνι. Οδηγίες περιήγησης δεν χρειάζονται εδώ. Δίχως πρόγραμμα, δίχως πρέπει, περιπλανηθείτε σε κάθε δρομάκι που θα βρεθεί μπροστά σας. Κοντοσταθείτε κάτω από τις δρομικές, τις θολοσκέπαστες διασταυρώσεις δηλαδή, αφεθείτε να οδηγηθείτε σε αδιέξοδα και ταράτσες με απίθανη θέα, βγείτε μέχρι το θαλασσινό τείχος να αγναντέψετε το Μυρτώο.

Το κεντρικό καλντερίμι που διασχίζει την καστροπολιτεία ήταν ανέκαθεν ο εμπορικός δρόμος της Μονεμβασιάς. Οι Βυζαντινοί το αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Βενετσιάνοι «Φόρο», ενώ σήμερα λέγεται οδός Γιάννη Ρίτσου. Κατά μήκος του θα βρείτε ταβερνάκια, καφέ με θέα στη θάλασσα, μικρομάγαζα με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Αυτό θα σας οδηγήσει και στην κεντρική τάπια, ένα ωραίο ηλιόλουστο πλάτωμα στο πεζούλι του οποίου λατρεύουν να κάθονται οι ξένοι τουρίστες. Από τη μια ο ναός του Χριστού Ελκομένου του 6ου αιώνα, όπου φυλάσσεται με αυστηρά μέτρα η εικόνα της Σταύρωσης, καθώς θεωρείται από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες της Παλαιολόγειας Αναγέννησης, από την άλλη το τζαμί που σήμερα στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς και στη μέση το κανόνι, αγαπημένο σημείο φωτογράφισης επισκεπτών και νεονύμφων. 

Στην περιήγησή σας κοντά στην είσοδο της καστροπολιτείας θα συναντήσετε το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο, αλλά και πολλούς ναούς. Σαράντα λέγεται ότι υπήρχαν κάποτε, σήμερα ωστόσο υπολογίζονται γύρω στους 24. Αν κάποιοι ξεχωρίζουν εκτός από τον Ελκόμενο, είναι σίγουρα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς με γοτθικά στοιχεία και της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην ωραία και άρτι διαμορφωμένη τάπια, πλάι στο θαλασσινό τείχος. Από εκεί θα κατεβείτε και στη θαλασσινή πύλη, το Πορτέλο, από όπου κάποτε διακινούνταν τα εμπορεύματα. Σήμερα, τα βραχάκια του αποτελούν την… παραλία της Μονεμβασιάς. Κι αν ο καιρός δεν επιτρέπει τις βουτιές, η θέα των κυμάτων που χτυπούν πάνω στο στιβαρό τείχος θα σας ανταμείψει με τη μαγεία της. 

Αποτέλεσμα εικόνας για μονεμβασια

Κάπως έτσι έγιναν όλα στη Μονεμβασιά, με τις διαφορετικές εποχές να συνυπάρχουν μέχρι σήμερα με έναν μαγικό τρόπο και την παραμυθένια ατμόσφαιρα να μη σβήνει με τη δύση του ήλιου, όπως στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Στη Μονεμβασιά μπορείτε να περπατήσετε τη νύχτα, να αφουγκραστείτε τους θρύλους, να καθίσετε σε μια ταρατσούλα αγναντεύοντας την πανσέληνο και τις αναλαμπές του φάρου στο ακρωτήριο Καμήλα απέναντι. Να τσιμπολογήσετε σε κάποιο ταβερνάκι πίνοντας το εκλεκτό τοπικό κρασί Μαλβαζία ή κοκτέιλ, αν το προτιμάτε, στο μπαράκι Εμβασις παρέα με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που έχουν κάνει το κάστρο στέκι τους. Και το ωραιότερο; Να κοιμηθείτε σε έναν πολυτελή ξενώνα, κάτω από έναν πέτρινο θόλο, νιώθοντας το κύμα να πολιορκεί τα τείχη, σείοντας υπόκωφα όλο τον βράχο.

Παραλίες στη Μονεμβασιά

Ακριβώς στη σκιά του βυζαντινού Κάστρου της Μονεμβασιάς, κάτω από τα τείχη, το γραφικό «Πορτέλο» σας προσφέρει μοναδική θέα και αποτελεί μια ιδανική λύση για όσους δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν. Στον δρόμο προς την νέα πόλη της Μονεμβασιάς, η μικρή παραλία της Κουρκούλας, κλειστή από τρεις πλευρές, θα σας κάνει να αισθάνεστε ότι κολυμπάτε μέσα σε μια φυσική πισίνα. Στα αριστερά της γέφυρας, η παραλία Κάκαβος ή Βότσαλο, αποτελούμενη από μέτριο βοτσαλάκι όπως φανερώνει και το όνομα της, βρίσκεται δίπλα σε ταβέρνες αλλά και καφέ – μπαρ της περιοχής.

Σε απόσταση 3 έως και 10 χιλιομέτρων από την πόλη, γνωστές  παραλίες όπως το Πορί στη βόρεια ακτή και τα Αμπελάκια αλλά και ο Ξιφιάς, η Καστέλλα και ο Άγιος Φωκάς στη νότια ακτή, θα αποτελέσουν μια υπέροχη αφορμή για εκδρομή.

30 χιλιόμετρα πριν τη Μονεμβασιά, η γραφική Ελιά μας προσφέρει απλόχερα τον υγρό φυσικό της πλούτο. Μέσα στο χωριό, συναντάμε την αμμώδη παραλία Λιμάνι, η οποία βρίσκεται δίπλα σε όλα τα καταστήματα της περιοχής. Στην άκρη της Ελιάς, ο μικρό κόλπος Κάβος βρίσκεται ακριβώς στο άνοιγμα των βράχων και διαθέτει τα θερμότερα νερά. 20 μέτρα από την πλατεία του οικισμού και πίσω από το λιμάνι, βρίσκεται η Βιανδίνη με την άγρια γοητεία που της  προσδίδουν τα βότσαλα, τα αλμυρίκια αλλά και το βάθος του νερού της. 1 χιλιόμετρο από τη Βιανδίνη, η θάλασσα στα Τηγάνια είναι υπέροχα κρυστάλλινη (λόγω υπόγειων πηγών) και η Γαλάζια Σημαία αποδεικνύει περίτρανα τη φήμη της μαζί με ένα μεγάλο σύνολο μαγαζιών για φαγητό, ποτό ή καφέ.

Προχωρώντας νοτιότερα στον Δήμο Ασωπού, επιλέξτε την παραλία του Μποζά, γνωστή εκτός των άλλων και για τα τουρνουά beach volley που διοργανώνονται εκεί, αλλά και την επίσης βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία της Παχιάς Άμμου στην Πλύτρα με τα κοσμικά beach bar που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης κάθε καλοκαίρι. Στον γραφικό οικισμό Δαιμονιά, συναντάμε τη γαλήνια Χαραχιά με το χαρακτηριστικό πολύχρωμο της βότσαλο, την Πύλα με τα ρηχά της νερά και ακόμα μια Γαλάζια Σημαία, για την παραλία του Αρχάγγελου, τον «επίγειο παράδεισο» όπως τον χαρακτηρίζουν οι πιστοί επισκέπτες του, που βρίσκεται στο ομώνυμο παραδοσιακό ψαροχώρι.

Τοπικά Προϊόντα

Οι επισκέπτες της Μονεμβασιάς μπορούν να αναζητήσουν τα προϊόντα της ευλογημένης λακωνικής γης ως ιδανικά δώρα για τους ίδιους και τους φίλους τους. Στα τοπικά καταστήματα αλλά και στους χώρους παραγωγής θα βρουν τρόφιμα και ποτά που προέκυψαν μέσα από μια παράδοση χιλιάδων ετών.
Τα δύο πιο εμβληματικά προϊόντα της περιοχής είναι το ξακουστό ελαιόλαδο και το εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Υψηλής ποιότητας και μεγάλης νοστιμιάς είναι και άλλα τοπικά προϊόντα που διατίθενται προς πώληση σε όμορφες συσκευασίες όπως είναι το μέλι, διάφορα ποτά, τυριά και βεβαίως μια μεγάλη ποικιλία γλυκών, για τα οποία φημίζεται η Μονεμβασιά.
Η περιοχή βγάζει επίσης ονομαστά λαχανικά όπως το περίφημο βατικιώτικο κρεμμύδι αλλά και θαλασσινά, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αγροτών και μεταποιητών που ασχολούνται με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος (Μονεμβασιά): (+30) 27320 61222
Αστυνομία (Μονεμβασιά): (+30) 27320 61210
ΚΤΕΛ (Μονεμβασιά): (+30) 27320 61752
Αγροτικό ιατρείο(Μονεμβασιά): (+30) 27320 61204
Λιμεναρχείο(Μονεμβασιά): (+30) 27320 61266
διακοπές Διαδρομές γύρω από τη Mονεμβασιά - ΤΑ ΝΕΑ

 

ΠΗΓΕΣ

planetnews

monemvasia.gr

wikipedia

The post Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Μονεμβασιά: Παραμυθένιος προορισμός με σοκάκια, αρχοντικά, εκκλησιές και παραλίες! first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

from Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...