Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Όμικρον: Πώς έφτασε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα στα Χανιά -Από που προήλθε η μετάλλαξη Όμικρον; Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσματα κορονοϊού που προέρχεται από τη μετάλλαξη Όμικρον με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Πρόκειται για Έλληνα, μόνιμο κάτοικο του Γιοχάνεσμπουργκ, που ήρθε στα Χανιά για να δει τους γονείς του για τις γιορτές.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε: «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε όπως ακούσατε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο συμπολίτης μας αυτός είχε άφιξη στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο rapid test ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή τη στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα που ήταν αρνητικό.

Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε PCR. Το PCR ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Όμικρον χωρίς επιβεβαίωση και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης Όμικρον την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε. Ο συμπολίτης μένει σε καραντίνα μαζί με όλες τις επαφές.

Έχει γίνει ιχνηλάτιση των επαφών. Έχει γίνει τεστ σε όλες τις επαφές. Οι επαφές μένουν αρνητικοί αυτή τη στιγμή και είναι υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας».

Τα κρίσιμα ερωτήματα

«Όπως σας ανέφερε ο υπουργός (Υγείας) ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε στη χώρα μας τη μετάλλαξη Όμικρον. Είδαμε πως απλώθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα κράτη της Ευρώπης. Τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για τη μετάλλαξη Όμικρον; Τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

Πρώτον, εάν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε όσο αφορά τη μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Υπάρχουν δεδομένα από τη Ν. Αφρική πως πιθανόν να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά είναι σε ένα πλαίσιο που δεν απέχει πάρα πολύ από το στέλεχος Δέλτα. Έτσι, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη νοσηρότητα. Και εκεί ακόμα υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας. Οι αναφορές που βγαίνουν από γιατρούς στη Ν. Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Η τελευταία και σημαντικότερη ερώτηση είναι εάν καλύπτουν τα φάρμακα και τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη. Και εκεί αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός του κορονοϊού γνωρίζουμε πως το εμβόλιο πιθανώς να παρέχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη», συμπλήρωσε.

Όμικρον – Ολλανδία: Εμβολιασμένοι σχεδόν όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί στις πτήσεις από την Αφρική

Εμβολιασμένοι ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους οι 62 επιβάτες των δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό λίγο μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία στις 26 Νοεμβρίου.

Βάσει των κανόνων που ίσχυαν τότε, οι επιβάτες μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έχοντας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικά αποτελέσματα διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι σήμερα θα επιτραπεί να βγουν από την καραντίνα περισσότεροι από 20 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί μετά την άφιξή τους στη χώρα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της υγειονομικής αρχής του Κένεμερλαντ, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Σίπολ, δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα αποκαλύψουν αν μεταξύ αυτών που θα βγουν από την καραντίνα βρίσκεται κάποιος από τους 14 επιβάτες που βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον του ιού, επικαλούμενος λόγους προσωπικών δεδομένων.

62 θετικοί στον κορονοϊό

Οι υγειονομικές αρχές υπέβαλαν σε διαγνωστικά τεστ περισσότερους από 600 επιβάτες που έφτασαν με τις δύο πτήσεις που είχαν αναχωρήσει από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν την Παρασκευή, προτού η ολλανδική κυβέρνηση αλλάξει τους κανόνες της για τις αεροπορικές πτήσεις από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής εξαιτίας των ανησυχιών για την μετάλλαξη του κορονοϊού.

Από τους 62 που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, οι 44 έμειναν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Σίπολ, ενώ κάποιοι Ολλανδοί πολίτες τέθηκαν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν τη Δευτέρα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που μπήκαν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο θα είναι τώρα ελεύθεροι να συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών.

“Αυτοί που βρέθηκαν θετικοί, θα παραμείνουν σε απομόνωση. Η κατάστασή τους διαφέρει κάποιοι έχουν συμπτώματα, άλλοι καθόλου ή σχεδόν καθόλου”, διευκρινίζει ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Κένεμερλαντ Μπερτ φαν Φέλντεν στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι ολλανδικές αρχές καταβάλλουν επίσης προσπάθεια να επικοινωνήσουν και να υποβάλουν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό περίπου 5.000 άλλους ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ολλανδία από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής από τις 20 Νοεμβρίου. Από τα τεστ που έγιναν διαγνώστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα της Όμικρον.

Από που προήλθε η μετάλλαξη Όμικρον; Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Παντού στον κόσμο, οι επιστήμονες αναρωτιούνται για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έφτασε και στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό σήμερα (02.12.2021) από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Αναρωτιούνται από πού προέκυψε αυτό το φορτωμένο με τόσες μεταλλάξεις στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία.

Τρία είναι τα επικρατέστερα μέχρι στιγμής σενάρια σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, σύμφωνα με το “Science”

Να κυκλοφορεί εδώ και καιρό (ίσως από το 2020) μεταξύ ενός πληθυσμού ανθρώπων με μικρή επιδημιολογική επιτήρηση, μεταδιδόμενη αργά κάτω από τα “ραντάρ” των επιστημόνων, γι’ αυτό πέρασε απαρατήρητη.

Να “μαγειρεύτηκε” αθόρυβα στον οργανισμό κάποιου χρονίως πάσχοντα ανοσοκατεσταλμένου ασθενούς, π.χ. με HIV/AIDS, όπου είχε χρόνο για να συσσωρεύσει μεταλλάξεις.

Να κρυβόταν σε κάποιο ζώο από όπου πρόσφατα “πήδηξε” ξαφνικά στους ανθρώπους.

Η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιη ότι η Όμικρον δεν προήλθε από κάποια από τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Άλφα και η Δέλτα. Αντίθετα, φαίνεται να εξελίχτηκε παράλληλα με αυτές και στο “σκοτάδι”.  Είναι τόσο διαφορετική από τα γονιδιώματα των άλλων παραλλαγών, που ο εντοπισμός του πλησιέστερου “συγγενούς” της είναι πολύ δύσκολος, σύμφωνα με την ιολόγο Έμμα Χόντκροφτ του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης. Όπως εκτιμά, η Όμικρον “διαχωρίστηκε νωρίς από τα άλλα στελέχη, κάτι που μπορεί να συνέβη στα μέσα του 2020”.

Με άλλα λόγια, για πάνω από ένα χρόνο κάπου μπορεί να “κρυβόταν”. Ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charite του Βερολίνου θεωρεί πιθανότερο το πρώτο σενάριο. Όπως εκτιμά, “η Όμικρον δεν εξελίχτηκε στη χώρα της Νότιας Αφρικής όπου γίνεται πολλή γενετική ανάλυση δειγμάτων, αλλά κάπου αλλού στη νότια Αφρική στη διάρκεια του χειμωνιάτικου επιδημικού κύματος. Υπήρξαν πολλές μολύνσεις που συνέβησαν για πολύ καιρό και για να αναπτυχθεί αυτό το είδος του ιού, χρειάζεται πραγματικά τεράστια εξελικτική πίεση”.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ Άντριου Ραμπό του σκωτσέζικου πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό η Όμικρον να παρέμεινε για τόσο πολύ καιρό κρυμμένη σε μια ομάδα ανθρώπων. Όπως λέει, “δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πραγματικά κάποιο μέρος στον κόσμο αρκετά απομονωμένο, ώστε ένας τέτοιου είδους ιός να μεταδίδεται για τόσο χρόνο, χωρίς να γίνει αντιληπτός σε διάφορα μέρη”.

Γι’ αυτό, ο Ρεμπό και άλλοι αντιτείνουν ότι η Όμικρον πιθανότερα αναπτύχθηκε σε έναν μοναδικό ασθενή με χρόνια λοίμωξη Covid-19, ο οποίος ταυτόχρονα είχε εξασθενημένο/κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλης πάθησης ή λήψης φαρμάκου, πιθανώς κάποιος άνθρωπος με τον ιό HIV που προκαλεί AIDS. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Ρίτσαρντ Λέσελς του νοτιοαφρικανικού πανεπιστημίου του Κβα-Ζούλου-Νατάλ, “τα στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, γίνονται ολοένα πιο ισχυρά”.

Ο Ντρόστεν όμως θεωρεί ότι η έως τώρα εμπειρία με τις χρόνιες λοιμώξεις από γρίπη και άλλους ιούς σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς δεν υποστηρίζει αυτή την υπόθεση για την εμφάνιση της Όμικρον. Όπως λέει, όντως παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσιακής προστασίας, εμφανίζονται σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μαζί με άλλες αλλαγές που τους καθιστούν λιγότερο πιθανούς μεταδότες από άνθρωπο σε άνθρωπο. “Αυτοί οι ιοί έχουν πολύ μικρή καταλληλότητα για τον πραγματικό κόσμο”, σύμφωνα με τον Ντρόστεν. Με την εκτίμηση του συμφωνεί η εξελικτική βιολόγος Τζέσικα Μέτκαλφ του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Βερολίνου.

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες προτιμούν το τρίτο σενάριο: ότι η Όμικρον κρυβόταν σε τρωκτικά ή άλλα ζώα παρά σε ανθρώπους (έναν ή πολλούς). Όπως λέει ο καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας Κρίστιαν Άντερσεν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, “το γονιδίωμα της Όμικρον είναι τόσο παράξενο“, εμφανίζοντας ένα ασυνήθιστο μίγμα μεταλλάξεων, πολλές από τις οποίες δεν υπήρξαν σε καμία προηγούμενη παραλλαγή του κορονοϊού, κάτι που, κατά τον ίδιο, συνηγορεί ότι αυτές εμφανίστηκαν μέσα σε κάποιο ζώο ξενιστή.

“Είναι πραγματικά ενδιαφέρον πόσο τρελά διαφορετική είναι η Όμικρον“, δήλωσε και ο εξελικτικός βιολόγος Μάικ Γουορομπέι του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος προτιμά το δεύτερο σενάριο της προέλευσης από έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, αλλά χωρίς να αποκλείει και το τρίτο σενάριο.

Ο Έλληνας εξελικτικός βιολόγος Άρης Κατζουράκης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσει κανείς οποιαδήποτε θεωρία για την καταγωγή της Όμικρον, αν και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστής σχετικά με το τρίτο σενάριο περί ζώων.

 

 

themaygeias

The post Όμικρον: Πώς έφτασε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα στα Χανιά -Από που προήλθε η μετάλλαξη Όμικρον; Τα τρία επικρατέστερα σενάρια first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

from Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...