Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

H κλιματική αλλαγή θα φέρει το «καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας» – Συναγερμός από τους επιστήμονες


Η κλιματική αλλαγή έχει υποτιμηθεί εκτιμούν οι επιστήμονες και προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει το καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας! «Ο κόσμος πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός κλιματικού φινάλε», λένε οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Λιουκ Κεμπ του Κέντρου για τη Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση για την κλιματική αλλαγή στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, προτείνουν μια ερευνητική ατζέντα που θα θέσει επί τάπητος τα χειρότερα δυνατά σενάρια, τα οποία εκτείνονται από μια απώλεια του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την τελική εξαφάνιση όλων των ανθρώπων!σκαισκανερ

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, καλούν τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) να αφιερώσει μια μελλοντική έκθεση στην προοπτική μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί πιο ενεργά και η διεθνής κοινή γνώμη.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι τελικά ανώτερη της αναμενόμενης (άνω των τριών βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) ή αν προκαλέσει μια αλυσιδωτή σειρά γεγονότων, ένα σενάριο που μέχρι σήμερα έχει «επικίνδυνα παραγνωριστεί», προειδοποιεί μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, όσο κι αν είναι μικρή μια τέτοια κατακλυσμική πιθανότητα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, γι’ αυτό ο κόσμος «πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός κλιματικού φινάλε».

 

Κλιματική αλλαγή: Έως το 2070 περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές ακραίας ζέστης

Με βάση τις σημερινές τάσεις των «αερίων του θερμοκηπίου», οι περισσότεροι επιστήμονες αναμένουν μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,1 έως 3,9 βαθμούς έως το 2100. Αν τηρηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα αναγκαία μέτρα από τις περισσότερες χώρες, η άνοδος μπορεί να συγκρατηθεί στους 1,9 έως 3 βαθμούς, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 βαθμούς.

«Υπάρχουν άφθονοι λόγοι που πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να γίνει καταστροφική, ακόμη και με μέτρια επίπεδα ανόδου της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ρόλο σε κάθε μαζική εξαφάνιση ειδών στο παρελθόν. Έχει συμβάλει στην πτώση αυτοκρατοριών και έχει διαμορφώσει την ιστορία», δήλωσε ο Κεμπ.

«Οι δρόμοι για την καταστροφή δεν περιορίζονται στις άμεσες επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έμμεσες συνέπειες όπως οι οικονομικές κρίσεις, οι συγκρούσεις και τα ξεσπάσματα νέων ασθενειών μπορούν να πυροδοτήσουν άλλους κινδύνους και να εμποδίσουν την ανάκαμψη από πιθανές καταστροφές όπως ο πυρηνικός πόλεμος», πρόσθεσε.

Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2070 περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές ακραίας ζέστης, με μέση ετήσια θερμοκρασία άνω των 29 βαθμών Κελσίου, έναντι μόνο 30 εκατομμυρίων σήμερα, κυρίως στη Σαχάρα και στην περιοχή του Κόλπου. Μάλιστα πολλές από τις εν λόγω περιοχές θα είναι πυκνοκατοικημένες και πολιτικά ασταθείς.

 

«Τέσσερις ιππότες» της κλιματικής κρίσης

Η περσινή έκθεση της IPCC έκανε την πρόβλεψη ότι αν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα διπλασιαστεί σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (κάτι που έχει συμβεί κατά το ήμισυ έως τώρα), υπάρχει πιθανότητα 18% η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί τελικά πάνω από 4,5 βαθμούς.

Η νέα μελέτη θεωρεί ότι οι εκθέσεις της IPCC δεν δίνουν τη δέουσα βαρύτητα στα ακραία σενάρια. «Ξέρουμε ελάχιστα γι’ αυτά ακριβώς τα σενάρια που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία», ανέφερε ο Κεμπ. Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη επιστημονική προσοχή στους λεγόμενους «τέσσερις ιππότες» της κλιματικής κρίσης (κατ’ αναλογία με τους ιππότες της χριστιανικής Αποκάλυψης): τον υποσιτισμό και την πείνα, τον ακραίο καιρό, τις πολεμικές συγκρούσεις και τις λοιμώδεις νόσους.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι, μεταξύ άλλων, η άνοδος των θερμοκρασιών συνιστά μείζονα απειλή για την παγκόσμια τροφοδοσία με τρόφιμα, ενώ τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά συμβάντα δημιουργούν συνθήκες για νέες πανδημίες. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι στην πορεία του χρόνου η κλιματική κατάρρευση θα υπερκεράσει άλλες απειλές, όπως η οικονομική ανισότητα, η παραπληροφόρηση και η διάβρωση της δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο να εντοπισθούν όλα τα πιθανά κρίσιμα σημεία καμπής στη «Γη Θερμοκήπιο», που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη τροχιά του κλίματος, όπως η μαζική απελευθέρωση μεθανίου από τις έως τώρα μόνιμα παγωμένες αρκτικές περιοχές ή η μεγάλη απώλεια των δασών, που προς το παρόν απορροφούν σημαντικές ποσότητες άνθρακα, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αύξησή του στην ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής Γιόχαν Ρόκστρεμ, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ, ανέφερε ότι «όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς λειτουργεί ο πλανήτης μας, τόσο αυξάνουν οι λόγοι ανησυχίας. Καταλαβαίνουμε ολοένα περισσότερο ότι ο πλανήτης μας είναι ένας πιο σύνθετος και ταυτόχρονα ευάλωτος οργανισμός. Πρέπει να κάνουμε τους μαθηματικούς υπολογισμούς μιας πιθανής καταστροφής, προκειμένου να την αποφύγουμε».

«Το να αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά να παραμένουμε τυφλοί απέναντι στα χειρότερα σενάρια, αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση αφελή διαχείριση κινδύνου και στη χειρότερη μοιραία ανοησία», εκτίμησε ο Κεμπ, συνοψίζοντας το κεντρικό μήνυμα των ερευνητών.

– Ισχυρό θα είναι το «χτύπημα» της κλιματικής αλλαγής και στην χώρα μας
– Αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%!
– Επίσης αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά και αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας
– «Έξαρση» των ασθενειών με αύξηση των εντόμων και των παρασίτων
– Τεράστιο θα είναι το αντίκτυπο στην γεωργία
– Ποια τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Πολλαπλές, αναμένεται να είναι οι μεταβολές στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, όσον αφορά τις άμεσες επιδράσεις, «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής τής, χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα».

Επίσης, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».

Όμως, όπως σημειώνει, «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

Αύξηση των ασθενειών

Ταυτόχρονα, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων – φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «κατ’ αρχήν χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής».

Αυτό, όπως εξηγεί, έχει δύο σκέλη: «Αφ’ ενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφ’ ετέρου, πολιτική πίεση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε»

Ταυτοχρόνως, προσθέτει, ότι «η χώρα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές υγείας και πρόληψης, ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία».

Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών.»

Ακόμη, τονίζει ότι «η ποιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων πολλών χωρών δεν επιτρέπει την παροχή εξελιγμένων κλιματικών υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λήψη των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, αλλά και την οργάνωση δράσεων των διαφόρων φορέων».

Οι επιπτώσεις στην γεωργία

Αναφερόμενος στον τομέα της γεωργίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «είναι ένας χαρακτηριστικός τομέας, πολύ ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή» και όπως επισημαίνει «η επιστήμη της μετεωρολογίας και του κλίματος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση περιόδων έλλειψης τροφής».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι αγρομετεωρολόγοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τις τάσεις του καιρού αρκετούς μήνες πριν και ως εκ τούτου η ευφυής διαχείριση του κλίματος επιτρέπει στους αγρότες να αποφασίσουν για το είδος της καλλιέργειας, το πότε πρέπει αυτή να γίνει, το ποσό της άρδευσης που θα απαιτηθεί, πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή, κλπ».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, αποτελούν οι δράσεις των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για την αντιχαλαζική προστασία».

newsit.gr

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

The post H κλιματική αλλαγή θα φέρει το «καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας» – Συναγερμός από τους επιστήμονες first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

from Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...