Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Άνδρος: Το νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων με τους αμέτρητους θησαυρούς

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά την Νάξο.

Ψηλότερα βουνά της είναι το Πέταλο και η Κουβάρα (μέγιστο υψόμετρο 997 μ., κορυφή Προφήτης Ηλίας).

Οι ντόπιοι συχνά αποκαλούν το νησί «βράχο», εξαιτίας τόσο του βραχώδους των ακτών, όσο και των βραχονησίδων που περιβάλλουν την Άνδρο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Γαυριονήσια, που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού, έξω από το λιμάνι του Γαυρίου και έχουν τα ακόλουθα ονόματα: Αλαδονήσι, Πρασονήσι, Λαγονήσι και Μεγάλο Νησί. Στην ανατολική πλευρά, βορειότερα της Χώρας, βρίσκεται η βραχονησίδα Θεοτόκος.

Στις απόκρημνες ακτές του νησιού πετούν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα, ενώ σε κάποιες συχνάζει και η μεσογειακή φώκια. Χαρακτηριστικό της διαμόρφωσης του εδάφους του νησιού είναι οι «αιμασιές», όπως αποκαλούνται τοπικά. Πρόκειται για αναχώματα που συγκρατούνται από πέτρινους τοίχους (τις περίφημες ξερολιθιές), τα οποία χρησιμοποιούνται για το σχηματισμό επίπεδων καλλιεργήσιμων επιφανειών.

Το νησί έχει τρία λιμάνια. Δύο στην δυτική πλευρά και ένα στην ανατολική. Το κύριο λιμάνι είναι το Γαύριο, με τακτική συγκοινωνία από τη Ραφήνα, ενώ στο Μπατσί, που βρίσκεται σε απόσταση πολύ λίγων χιιομέτρων, φθάνουν κυρίως ιδιωτικά σκάφη. Το λιμάνι της Χώρας χρησιμοποιείται περισσότερο ως μαρίνα ιδιωτικών σκαφών και αλιευτικών.

Airbnb αθηνα
beaches in Greece

Related image

Περιήγηση στο νησί

Το Γαύριο, στο βορειοδυτικό άκρο της Άνδρου, είναι το κύριο λιμάνι του νησιού.

Έχει τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα (1-2 δρομολόγια κάθε μέρα το χειμώνα και μέχρι 6 το καλοκαίρι), καθώς και με Τήνο – Μύκονο. Λιμάνια για αλιευτικά, κυρίως, αλλά και ιδιωτικά σκάφη υπάρχουν στη Χώρα και το Κόρθι, ενώ στο Μπατσί λειτουργεί μαρίνα.

gavrio

Από την περιοχή του Γαυρίου μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται αγροτικά χωριά με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (Φελλός, Μακροτάνταλο, Γίδες, Αμμόλοχος, Βαρίδι, Βιτάλι), αλλά και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Κατευθυνόμενος προς το νότιο τμήμα του νησιού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομή, περνώντας ταυτόχρονα από τις πλέον πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες (Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος), καθώς και από μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους. Πρώτα θα συναντήσει το κοσμοπολίτικο Μπατσί, το πιο τουριστικό ψαροχώρι της Άνδρου, όπου θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για κάθε γούστο (και…βαλάντιο) αλλά και ταβέρνες, καφέ, μπαράκια. Εδώ υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικές παραλίες. Μαγευτική περιοχή στο Μπατσί είναι το Στιβάρι.

Image result for ανδρος παραλιες χρυση αμμος

Συνεχίζοντας τη διαδρομή του και έχοντας στα δεξιά του τη θέα των νησιών Κέας, Γυάρου, Κύθνου και Σύρου, περνάει από το Απρόβατο όπου υπάρχει ο οργανωμένος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής. Αν κάνει μια στάση στο Άνω Απρόβατο, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική θέα στο Αιγαίο. Εδώ υπάρχει η ταβέρνα “Μπαλκόνι του Αιγαίου”, με ντόπια κουζίνα.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, ο επισκέπτης συναντά την Παλαιόπολη -αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ υπάρχει ο μοναδικός καταρράκτης των Κυκλάδων, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και ο χώρος ανασκαφών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Μπορεί κανείς να σταθεί εδώ για τον καφέ ή το ουζάκι του.

Στη θέση Σταυροπέδα, ο κεντρικός δρόμος του νησιού χωρίζει στα τρία: Αριστερά οδηγεί στην πρωτεύουσα Χώρα, ευθεία κατευθύνεται προς το γραφικό ψαροχώρι, Κόρθι, ενώ δεξιά οδηγεί στις παραλίες “Χαλκολιμιώνας” και “Αποθήκες”. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι προς τον αρχαιολογικό οικισμό του Στρόφιλα με τις περίφημες βραχογραφίες, ενώ στα 500 μέτρα, στον δρόμο προς το Κόρθι και στη θέση “Αγία Τριάδα” ξεκινά ο δρόμος προς την αρχαία Ζαγορά.

αεροπορικα εισητηρια για Νάξο με skyscanner

Ακολουθώντας τον δρόμο προς Χώρα, ο επισκέπτης συναντά πρώτα το χωριό Πιτροφός, που είναι χτισμένο στην πλαγιά του όρους Πέταλο. Πριν φθάσει στο χωριό, στα αριστερά του θα συναντήσει τον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών, του 12ου αιώνα. Στον Πιτροφό έχει αναπαλαιωθεί παλιό λιοτρίβι, που είναι επισκέψιμο και λειτουργεί ως μουσείο ελιάς. Εδώ υπάρχει ταβέρνα, ενώ λειτουργεί κι ένα “ψαγμένο” και ατμοσφαιρικό μπαράκι. Η βλάστηση είναι πλούσια και οι πηγές του βουνού δίνουν άφθονα νερά στη περιοχή.

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση τη Χώρα και πριν τον οικισμό της Μεσαριάς, συναντάμε αριστερά τον δρόμο που οδηγεί σε έναν εξαιρετικής ομορφιάς καταπράσινο οικισμό, τους Μαίνητες. Το όνομα του χωριού έλκει την καταγωγή του από τις μαινάδες, τις νύμφες του θεού Διόνυσου. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πολλές βρύσες που τρέχουν συνέχεια νερό και δημιουργούν μια μαγική εικόνα, σε συνδυασμό με τα αιωνόβια δέντρα, αλλά και τον χείμαρρο που διασχίζει το χωριό. Εδώ οι ήχοι του νερού που τρέχει, τα κελαηδίσματα των πουλιών και το θρόισμα των φίλων συνθέτουν μια μοναδική μουσική συμφωνία. Υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό, αλλά και καφέ.

Μπαίνοντας στον δρόμο προς Μαίνητες, αλλά πριν φθάσουμε στον οικισμό, υπάρχει διακλάδωση που οδηγεί προς τα χωριά Στραπουργιές και Υψηλού. Πρόκειται για δυο καταπράσινα χωριά, που είναι κτισμένα στην πλαγιά του όρους Πέταλο, από τα οποία ο επισκέπτης έχει εκπληκτική θέα προς τη Χώρα. Κι εδώ υπάρχουν ταβέρνες. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτά τα χωριά καταλήγει στον κεντρικό δρόμο Χώρας – Αποικίων, ενώ λίγο πριν το τέλος του, αριστερά, υπάρχει παράκαμψη που οδηγεί στη Μονή της Αγίας Μαρίνας.

Image result for ανδρος μονη αγιας μαρινας

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο προς Χώρα, μετά τη διασταύρωση των Μαινήτων, βρίσκει κανείς τη Μεσαριά, την παλιά Μέσα Μεριά. Εδώ υπάρχει ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών του 12ου αιώνα, καθώς και αρκετά πυργόσπιτα, όπως και το παλιό Παρθεναγωγείο, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων. Από τη Μεσαριά μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στη Χώρα με τα πόδια, ακολουθώντας μοναδικές διαδρομές, πάνω στα παλιά πλακόστρωτα και χωμάτινα μονοπάτια, δίπλα στους ποταμούς.

Μπαίνοντας στη Μεσαριά, υπάρχει παράκαμψη, δεξιά στον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί στα χωριά που είναι κτισμένα στην πλαγιά του όρους Γερακώνες. Πρόκειται για τα χωριά Αλαδινού- Φάλικα- Κουρέλι- Σασά, με κατάληξη το χωριό Ζαγανιάρι και την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού, που οδηγεί από “Σταυροπέδα” προς Κόρθι. Στο χωριό Αλαδινού υπάρχει ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο, το παλιό πέτρινο μονοκάμαρο γεφύρι, που συνέδεε παλιότερα τον δρόμο που οδηγούσε από τη Μεσαριά προς τα Φάλικα. Λίγο μετά το γεφύρι βρίσκεται το σπήλαιο “Φόρος”.

Συνεχίζοντας ο δρόμος οδηγεί στα χωριά Φάλικα, Κουρέλι, Σασά και καταλήγει στο Ζαγανιάρι. Από τα Φάλικα ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί, μετά από ελικοειδή ανηφορική πορεία, στη Μονή Παναχράντου.

Μετά τη Μεσαριά, αριστερά και χαμηλά στην πλαγιά του Πετάλου βρίσκεται ο οικισμός των Λαμύρων, που είναι -κυριολεκτικά- σκεπασμένος με πράσινο. Εδώ υπάρχουν μπαξέδες που ευωδιάζουν, πανέμορφοι κήποι με υπέροχες μπουκαμβίλιες και επαύλεις εφοπλιστών με εξαιρετική αρχιτεκτονική. Το χωριό πήρε το όνομά του κατά τον 17ο αιώνα, όταν ο Γάλλος βοτανολόγος και περιηγητής Τουρνεφόρ το ονόμασε “Μύρα” της Άνδρου.

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του στην κεντρική οδική αρτηρία του νησιού με κατεύθυνση τη Χώρα, ο επισκέπτης φθάνει στην πρωτεύουσα της Άνδρου. Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι που πάνω του είναι κτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο. Μπροστά και αριστερά του κάστρου υπάρχει ο φάρος Τουρλίτης, ο μοναδικός φάρος παγκοσμίως που είναι κτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Χτίστηκε το 1887, καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον πόλεμο και ανακατασκευάστηκε το 1994, με έξοδα της οικογένειας Γουλανδρή. Στην εντυπωσιακή, από πλευράς αρχιτεκτονικής, πρωτεύουσα της Άνδρου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί αρκετά μουσεία (αρχαιολογικό, μοντέρνας τέχνης, ναυτικό, λαογραφίας) και ιδρύματα(Κυδωνιέως, Καΐρειος βιβλιοθήκη) να κάνει περιπάτους στα σοκάκια της αλλά και στην πλακόστρωτη αγορά, να σεργιανίσει δίπλα στα ποταμάκια, αλλά και να διασκεδάσει καθώς δεν λείπουν τα μπαράκια, τα καφέ και, φυσικά, οι ταβέρνες. Μπορεί επίσης να κολυμπήσει σε Νειμποριό και Παραπόρτι, αλλά και να κάνει θαλάσσια σπορ στον Ναυτικό Όμιλο. Εδώ υπάρχουν εκκλησίες με εξαιρετικά τέμπλα, όπως η Παναγία Θεοσκέπαστη (πολιούχος του νησιού), αλλά η “Αγία Θαλασσινή”, ένα εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο.

faros turlitis

Από το Νειμποριό, δίπλα από τον Ναυτικό Όμιλο, ξεκινά ο δρόμος προς τα χωριά Στενιές και Αποίκια.Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου ανηφορικής διαδρομής, υπάρχει παράκαμψη δεξιά που οδηγεί στις παραλίες εμπρός και πίσω Γιάλια, αλλά και στο καταπράσινο χωριό Στενιές, με το ποτάμι του και την πυκνή βλάστηση. Οι Στενιές γνώρισαν μεγάλη ακμή τον προηγούμενο αιώνα, εξαιτίας της ενασχόλησης των κατοίκων σε υψηλόβαθμες και πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις της εμπορικής ναυτιλίας.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο δεξιά, ο επισκέπτης φθάνει μετά από 3 χλμ. περίπου, στον οικισμό Αποίκια, όπου υπάρχει η περίφημη πηγή Σάριζα, το νερό της οποίας θεωρείται ιαματικό. Εκεί υπάρχει το ομώνυμο εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η περίφημη Πυθάρα, με την οργιώδη βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά.

Κατευθυνόμενοι βόρεια και προς την κορυφή του βουνού, συναντάμε τον οικισμό με το όνομα Κατακαλαίοι και θέα που “κόβει την ανάσα” σε ολόκληρο του Αιγαίο. Εκεί ξεκινά (δεξιά) και ο δρόμος που οδηγεί προς το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο φθάνουμε στην Βουρκωτή, που είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο νησί. Οι κάτοικοί του κυρίως ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Από εδώ ξεκινούν οι δρόμοι προς τις περίφημες παραλίες Άχλα και Βόρη.

Image result for ανδρος αχλα

Μετά τη Βουρκωτή, ο κεντρικός δρόμος κατευθύνεται βορειοδυτικά, προς το Μπατσί. Στη διαδρομή του συναντά τα χωριά Άρνη (με έντονη κτηνοτροφία και γεωργία) Ρέματα και Κατάκοιλο. Πρόκειται για χωριά “πνιγμένα” στο πράσινο, με πολλά τρεχούμενα νερά και έντονη βλάστηση. Στην Κατάκοιλο υπάρχουν ταβέρνες με εξαιρετικά, ντόπια, εδέσματα.

Στο Νότιο τμήμα της Άνδρου φθάνει ο επισκέπτης είτε ακολουθώντας τον δρόμο από τη θέση “Σταυροπέδα” προς Κόρθι, είτε κατευθυνόμενος από τη Χώρα προς Λιβάδια, Βραχνού, Συνετί κι από εκεί στο Κόρθι. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο από “Σταυροπέδα”, θα συναντήσει τα χωριά Ζαγανιάρι (σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς) και Καππαριά, που πήρε το όνομά του από την κάπαρη την οποία βρίσκει κανείς σε αφθονία στην περιοχή. Πριν την Καππαριά υπάρχει η γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή “Φαράλι” και λίγο μετά η διακλάδωση του δρόμου δεξιά, η οποία οδηγεί στην παραλία της Πλάκας.

menites

Συνεχίζοντας την πορεία προς Κόρθι, ο επισκέπτης συναντά τα χωριά Άνω Κόρθι, Μουσιώνας, Αηδόνια(όπου έχει ενδιαφέρον η παραδοσιακή βρύση όπου έπλεναν παλιότερα τα ρούχα οι γυναίκες του χωριού) και φθάνει στον Όρμο Κορθίου, που είναι ιδανικός για τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ και του surfing. Εδώ γίνονται συχνά ιστιοπλοϊκοί αγώνες, εδώ έγινε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα windsurfing, στην κατηγορία Mistral. Σε μικρή απόσταση υπάρχει η περίφημη παραλία “της Γριάς το πήδημα”. Στην περιοχή του Κορθίου υπάρχουν πυργόσπιτα του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και το ιστορικό σχολείο της Αγίας Τριάδας (1813). Υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως και καφέ, εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία με τοπικά προϊόντα, όπως και ο συνεταιρισμός γυναικών της περιοχής.

Φθάνοντας στο Κόρθι ο δρόμος διακλαδώνεται αριστερά με κατεύθυνση τη Χώρα. Στη διαδρομή συναντά κανείς το χωριόΚοχύλου, που νομίζει πως είναι “κρεμασμένο” στο βουνό, σαν πίνακας ζωγραφικής. Από εδώ μπορεί ο επισκέπτης να φθάσει στο Πάνω Κάστρο. Λίγο μετά υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί προς τη Μονή Παναχράντου και κατόπιν το χωριό Συνετί με τα περίφημα Διποτάματα, το φαράγγι μήκους 7 χλμ, που προσφέρεται σε όσους λατρεύουν την πεζοπορία. Οι παραλίες της περιοχής, μοναδικές κι αυτές, είναι το ερημικό Λίδι στα βόρεια και του Συνετιού με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες δίπλα στη θάλασσα και τα αναβλύζοντα υποθαλάσσια νερά.

Μετά το Συνετί, και συνεχίζοντας την πορεία προς Χώρα, ο επισκέπτης συναντά τα χωριά Βραχνού (σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, προσφέρει πανοραμική θέα στη Χώρα και τους οικισμούς που βρίσκονται απέναντι στην πλαγιά του Πέταλου) καιΛιβάδια, χωριό καταπράσινο που βρίσκεται μέσα στην κατάφυτη πεδιάδα που διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός, ο οποίος εκβάλει στο Παραπόρτι.

Αξίζει να δείτε στην Άνδρο

Χώρα της Άνδρου: ταξίδι στην πολιτεία των καπεταναίων
Τα επιβλητικά σπίτια των εφοπλιστών και των καπεταναίων της Χώρας θα φέρουν στο μυαλό σας εικόνες από μακρινά ταξίδια, λιμάνια και πλούτη. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλύψετε σε αυτή τη Χώρα των Κυκλάδων. Στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο θα θαυμάσετε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην πλατεία Καΐρη θα εντυπωσιαστείτε από τη μαρμάρινη κρήνη Καμπάνη, θα απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια και θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην Παραπορτιανή, το Νημποριό και την πλατεία του Αφανούς Ναύτη θα αντιληφθείτε την ξεχωριστή κουλτούρα των ανθρώπων αυτού του νησιού που δημιούργησαν μια τόσο θαυμαστή ναυτική πολιτεία.

Image result for ανδρος χωρα σοκακια

Μουσείο Γουλανδρή: Ένα διεθνούς εμβέλειας μουσείο σύγχρονης τέχνης
Picasso, Matisse, Kadinsky, Paul Klee, Chagall, Rodin, Miro… Οι διεθνούς απήχησης εκθέσεις μοντέρνας τέχνης που διοργανώνονται στο φημισμένο μουσείο Γουλανδρή κάθε καλοκαίρι είναι από μόνες τους λόγος για να επισκεφθείτε το νησί.

Στενιές Άνδρου: ένας οικισμός γεμάτος αρχοντιά
Το πιο κοντινό χωριό στη Χώρα της Άνδρου είναι και το ωραιότερο. Εξίσου αρχοντικό, με κατοικίες επιφανών εφοπλιστών και πολιτικών, απλώνει τα μεγάλα σπίτια του αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Αφιερώστε λίγες ώρες από τις διακοπές σας στο νησί για να το επισκεφθείτε. Αξίζει να δείτε το στιβαρό πύργο Μπίστη-Μουβελά του 17ου αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και την, ερειπωμένη σήμερα, φάμπρικα.

Παραλίες για λίγους
Κάθε μέρα και σε άλλη παραλία: Άχλα, Ατένι, Της Γριάς το Πήδημα, Ζόρκος, Βιτάλι, Χαλκολιμιώνας, Ορμος Κορθίου, Μπατσί, Νημποριό, Συνετί, Χρυσή Άμμος, Φελλός, Πισολιμιώνας… Όρμοι, σπηλιές, άμμος, κρυστάλλινα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του Αιγαίου. Οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες και θα τις απολαύσετε με όλη σας την ψυχή.

Κόρθι: ολόκληρο νησί από μόνο του
Τα πυργόσπιτα στα Αηδόνια, οι περιστεριώνες και τα σπίτια με τη σκούρα πέτρα στο Επισκοπείο, οι νερόμυλοι και τα πέτρινα γεφύρια στα Διποτάματα, τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία του Όρμου Κορθίου, οι χωματόδρομοι που φτάνουν μέχρι το Στενό Άνδρου-Τήνου, τα ξωκκλήσια και οι παλιές μονές, όπως της Τρομαρχιανής. Και τι δε θα ανακαλύψετε στην περιοχή του Κορθίου: ένα… άλλο νησί, μέσα στο νησί της Άνδρου.

Τοπικά Προϊόντα

Το φαγητό στην Άνδρο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά όπως σε όλες τις τοποθεσίες της Ελλάδας. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα σε μεγάλο ποσοστό και με τα προϊόντα που παράγει η Άνδρος. Τα εύφορα λιβάδια της Άνδρου, είναι φυτεμένα με πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές, ροδιές, συκιές, εκλεκτά κρεμμύδια και λυράκια (είδος κολοκυθιού). Το νησί παράγει λάδι, κρασί και χωνευτικά λικέρ από εσπεριδοειδή. Τα βουνά καλύπτονται από κουμαριές. Οι καρποί των εσπεριδοειδών γίνονται σιροπιαστά λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, τα σύκα νόστιμες παστελαριές (γεμιστό σύκο με αμύγδαλα και καρύδια). Τα αμύγδαλα μυρωδάτα αμυγδαλωτά ραντισμένα με ανθόνερο, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Η Άνδρος παράγει καλό κρασί, ρακί.

Το φαγητό στην Άνδρο στα καλύτερα του!

  • Λούζες και λουκάνικα : Η λούζα μαρινάρεται σε γλυκό κόκκινο κρασί, αρωματίζεται, και καπνίζεται. Τα λουκάνικα είναι πικάντικα, καπνιστά και έχουν έντονο άρωμα γλυκάνισου. Διατηρούνται μέσα σε λίπος χοιρινό (γλίνα)
  • Φουρτάλια: ομελέτα με πατάτες, δυόσμο, ντόπια ανδριώτικα λουκάνικα, γλίνα. Φτιάχνεται επίσης σε  παραλλαγές όπως Κουκοφουρτάλια, κολοκυθοφουρτάλια.
  • Παστέλι: Φτιάχνεται με καρύδια, παξιμάδι, μέλι και ζάχαρη. Είναι πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα.
  • Λαμπριάτης:  Ίσως ένα από τα ποιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Το κουφάρι του κατσικιού γεμίζεται με τυριά, αυγά, εντόσθια, ρύζι ,  δυόσμο.

 

Image result for χαρτης ανδρου

Πως να πάτε

Η Άνδρος συνδέεται ακτοπλοικώς με την Αθήνα μόνο από το λιμάνι της Ραφήνας

Μπορείτε να κλείσετε online τα εισιτήριά σας από την ιστοσελίδα του τοπικού πρακτορείου Andros Marine Travel: http://www.cycladestickets.com/

Η Άνδρος απέχει από την Ραφήνα μόνο 2 ώρες.
Το λιμάνι της Άνδρου λέγεται Γαύριο.
Η πρωτεύουσα λέγεται Χώρα και βρισκεται στην Ανατολικη πλευρα του νησιού σε απόσταση 35 χλμ από το Γαύριο.

Στην Ραφήνα μπορείτε να φθάσετε με Κτελ από το Πεδιο του Άρεως.
Δρομολόγια εχει κάθε 15 – 45 λεπτά αναλογα την περίοδο . Τα λεοφωρεία κανουν σταση και σε κεντρικούς σταθμούς μετρο ( Αμπελόκηποι – Εθνική Αμυνα – Νομισματικοπείο ) καθως και στον σταθμό του προαστιακού Παλλήνη οπότε μπορείτε να επιβιβαστείτε και από εκει.

Αεροδρόμιο Ελευθεριος Βενιζέλος – Ραφήνα

Το Κτελ Αττικης πραγματοποιεί δρομολόγια Αεροδρόμιο – Ραφήνα – Αεροδρόμιο .

Με λεοφωρείο Γαύριο – Χώρα.

Στο Γαύριο υπάρχουν λεοφωρεία Κτελ τα οποία είναι παρκαρισμενα απέναντι από το σημείο που δένει το πλοίο και εξυπηρετουν τους επιβατες όλων των πλοίων που φθανουν από Ραφήνα.
Επιλέγετε το λεοφωρείο με τελικό προορισμο την Χώρα και απολαμβάνετε την διαδρομη όπου στο μεγαλύτερο μερος της είναι με θέα το πανεμορφο Αιγαίο.

Με αυτοκίνητο Γαύριο – Χώρα

Βγαίνοντας από το πλοίο κατευθυνθείτε προς τα δεξιά όπως σας οδηγεί ο δρόμος.
Συνεχίζετε όλο ευθεία.
Θα συναντησετε το Μπατσι όπου μπορείτε είτε να περάσετε μέσα από την περιοχή είτε να πάτε περιφερειακά. Ότι επιλέξετε θα σας βγαλει στο ίδιο σημείο.
Στην συνεχεια θα συναντήσετε την Παλαιόπολη.
Μετά από 6 χλμ θα συναντήσετε την διασταύρωση της Σταυροπέδας. Θα στρίψετε αριστερα για Χώρα.
Μετά από 10,5 χλμ και αφού έχετε περάσει διάφορα χωριά θα φτάσετε στην είσοδο της Χώρας. Συνεχίζεται στον ίδιο δρόμο ευθεία και στην επομενη κεντρική διασταύρωση υπάρχει ταμπέλα όπου κατευθύνεστε δεξιά προς ΚΤΕΛ.
Συνεχίζεται όπως πάει ο δρομος και θα προσπερασετε ένα θερινό σενιμά στα δεξιά σας κατόπιν το Κέντρο Υγείας Άνδρου στα αριστερά και αμεσως μετά θα δείτε το τέρμα των λεοφωρείων .
Το ξενοδοχείο μας απέχει 100 μέτρα από εκείνο το σημείο.
Υπάρχει μικρός δημόσιος χωρος πάρκινγκ αριστερά των λεοφορείων και το καλοκαίρι διατίθεται για πάρκινγκ και η αυλή στον χώρο σχολείου πάνω από το τέρμα.

Υπάρχει επίσης η δυνατοτητα ενοικίασης αμαξιού από τις εταιρείες Rent a car που βρίσκονται στο Γαύριο καθως και ταξι τα οποία είναι παρκαρισμένα ακριβως απέναντι από τα λεοφωρεια Κτελ στο Γαύριο.

Λιμάνι Ραφήνας: +30 22940 28888
Λιμάνι Άνδρου (Γαύριο): +30 22820 21213
Κέντρο Υγείας Άνδρου: +30 22820 22222
Κτελ Αττικής ( Σταθμαρχειο Αθηνων – Ραφήνας): +302108808082 , www.ktelattikis.gr
Κτελ Ανδρου: +3022820 22316

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κέντρο Υγείας 22823 60001
Αστυν. τμήμα Χώρας 22820 22300
Αστυν. τμήμα Γαυρίου 22820 71120
Πυροσβεστική Υπηρεσία 22820 42199
Λιμεναρχείο Γαυρίου 22820 71213
Λιμεναρχείο Χώρας 22820 22250
ΚΤΕΛ Ανδρου 22820 22316
Ταξί Χώρας 22820 22171
Ταξί Γαυρίου 22820 71561
Ταξί Μπατσίου 22820 41081
Ταξί Κορθίου 22820 62171
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ – ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Escape in Andros 22820 29120
Tasos rent a car 22820 71040
Eurocar 22820 71312
Rent a Bike Dinos 22820 41003

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Αndros Marine Travel (Χώρα) 22820 29090
Στυλιανού Άννα (Γαύριο) 22820 71542
Μπατής Γεώργιος (Γαύριο) 22820 71489
Cyclades travel (Γαύριο) 22820 71750
ΠΗΓΕΣ:
planetnews,gr
andros.gr
The post Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Άνδρος: Το νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων με τους αμέτρητους θησαυρούς first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

from Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...