Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Έρχεται απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αναδρομικά: Πώς θα δοθούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους όταν το ΣτΕ ανάψει “πράσινο φως”

Τα αναδρομικά αυτά αναμένεται να καταβληθούν σε δόσεις από το 2023 και μετά και θα αφορά:

  • στις  μειώσεις που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις  στο 11μηνο  (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
  • στα δώρα της κύριας σύνταξης ύψους  800 ευρώ και της  επικουρικής σύνταξης ( όπως ήταν έως το 2012).
  • και στη μη απόσβεση του δικαιώματος έγερσης αξιώσεων σχετικά με περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων  αλλά και των δώρων για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Ποιους αφορά

Σημειώνεται ότι η εν λόγω  απόφαση αφορά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για το 11μηνο ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

 Το πακέτο αναδρομικών για τους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω

Εντός Ιουνίου αναμένεται να δοθεί νέο πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά  σε περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Αυτό αφορά αυτούς  που έμειναν  εκτός  του επανυπολογισμού συντάξεων λόγω τεχνικών δυσκολιών.  Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και  φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες.

Το πακέτο αυτό αφορά:

  • Τους παλαιούς (πριν από τον Μάιο του 2016) . Η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων θα  λάβει  τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης από τον επανυπολογισμό. Για αυτούς τα  αναδρομικά θα είναι  20 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 620 ευρώ.
  • Τους  νέους (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους.   Η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων  πάρει   εφάπαξ σε μία δόση  ολόκληρη την αύξηση. Τα αναδρομικά για αυτούς  θα είναι 100 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 3.100 ευρώ.

Αναδρομικά με νέα απόφαση του ΣτΕ

Παράλληλα οι συνταξιούχοι αναμένουν την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά για τα ΄κομμένα’ δωρα και τις επιστροφές. Ειδικότερα από το 2023 και σε δόσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο να καταβάλει τα αναδρομικά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τους παλαιούς συνταξιούχους σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει να τους δικαιώσει.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

  • Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
  • Στην εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση από την οποία ουσιαστικά διακυβεύεται ένα δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί, δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

  • 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η απόφαση αυτή  θα αφορά τις κομμένες επικουρικές του 11μήνου (Ioυνίου του 2015 – Μαΐου  του 2016) αλλά και τα κομμένα δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για το ίδιο διάστημα. Το ποσό για τα κομμένα δώρα είναι 800 ευρώ και αφορά τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών που δικαιούνταν  δώρα το 11μηνο αυτό  (Ioυνίου του 2015 με Μάιου του 2016) αλλά και τους κληρονόμους  όσων έχουν αποβιώσει.

 

 

The post Έρχεται απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

from Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...