Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Μέτσοβο, η ορεινή αρχοντιά της Ηπείρου!

Στην Ήπειρο, μια ζωντανή πόλη με αναρίθμητα ιστορικά αξιοθέατα, περικυκλωμένη από κατάφυτα βουνά, αποτελεί σημείο αναφοράς του χειμερινού τουρισμού.

Πάνω από τα 1.000 μέτρα ύψος όλα είναι διαφορετικά. Εκεί ψηλά σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές της Πίνδου, στο «σταυροδρόμι» της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας είναι σκαρφαλωμένο το Μέτσοβο. Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές, απλώνει νωχελικά τις κεραμιδένιες στέγες και τα ξύλινα χαγιάτια του, ανάμεσα από οξιές και έλατα. Έχει συντροφιά τον ήχο των άφθονων τρεχούμενων νερών και είναι έτοιμο να σας προσφέρει ταξίδια καμωμένα από όνειρο.

Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη.

Σχετική εικόνα

Αξίζει να δείτε στο Μέτσοβο

Η πόλη των ευεργετών στη σκιά της Πίνδου
Το Μέτσοβο υπήρξε πάντα ένας ζωντανός οικισμός, με οικονομία βασισμένη στην κτηνοτροφία, το εμπόριο και τη χειροτεχνία. Οι μετσοβίτες έμποροι, που πλούτισαν στην Ευρώπη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στη Ρωσία, ευεργέτησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, κτίζοντας δημόσια κτήρια, γεφύρια, εκκλησίες και σχολεία. Το Μέτσοβο, που ήταν στην ουσία μια πόλη- αγορά και σταθμός εξυπηρέτησης των διερχομένων εμπόρων από Ανατολή και Δύση, αποτέλεσε κέντρο ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των διαφόρων τοπικών πληθυσμών. Ξεχωρίζουν η δράση του Ιδρύματος Τοσίτσα και η μορφή του Ευάγγελου Αβέρωφ, που συνετέλεσαν στη δημιουργία τουριστικού ρεύματος στο Μέτσοβο από τη δεκαετία του 1970.

Η πλατεία με τις αρκούδες
Η πλατεία του Μετσόβου είναι από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας και οι χιλιάδες επισκέπτες περνούν από αυτήν κάθε χρόνο, φωτογραφίζονται δίπλα στο… αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες και αλλάζουν ματιές με τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες, που κάθονται «παραδοσιακά» στο κιόσκι τους και σχολιάζουν στα βλάχικα.

Πινακοθήκη Αβέρωφ: το σπίτι κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων
Περισσότερα από 200 έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα αποτελούν την προίκα ενός από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ήπειρο. Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Φασιανός: είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ονόματα που θα δείτε να υπογράφουν τα έργα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίσμα με τρεις ορόφους πίσω από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

Η γαλήνη της λίμνης
Το μεγάλο υψόμετρο, όπου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα. Το χειμώνα τα γαλάζια νερά βυθίζονται στη λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου τοπίου και το καλοκαίρι πνίγονται στο πράσινο του πυκνού παρόχθιου δάσους. Τα μικτά δάση οξιάς δίνουν τη θέση τους σε δάση με έλατα στα βόρεια της λίμνης, όπου συναντάμε και τα όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και της ονομαστής Βάλια Κάλντα. Το όλο σκηνικό αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο σε αλπικό τοπίο.

To χιονοδρομικό στις Πολιτσές
Αν και μικρό, διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, συντηρώντας το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσές στα 1.400 μέτρα και διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

Τα αρώματα της Πίνδου σε ένα ξακουστό τυρί
Παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου και ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα. Ονομάζεται Μετσοβόνε, είναι ονομαστό καπνιστό τυρί και λένε πως μέσα του κρύβει όλα τα αρώματα της Πίνδου. Το μυστικό βρίσκεται στο γάλα που συγκεντρώνεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ τα ζώα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο βόσκουν ελεύθερα στα γύρω λιβάδια.

Σχετική εικόνα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Λίμνη πηγών Αώου

 

 

 

 

Τα νερά της λίμνης έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια και ασκείται σε αυτά περιορισμένη ερασιτεχνική αλιεία. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον θα σας χαλαρώσει, θα απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο της Πίνδου να ξετυλίγονται τριγύρω, αλλά μπορείτε επίσης, να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή άλογο, εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Αν πάτε το χειμώνα, θα απολαύσετε το τοπίο χιονισμένο, εικόνα μαγική!

Ποταμός Μετσοβίτικος

Οι πρώτες πηγές ξεκινάνε από την κορφή Τσούμα (1.518 μ.) και νότια του Αυχένα Παπαζήση, δημιουργούν το ρέμα Πηγές που κατεβαίνει προς το Νότο και το οποίο συναντά το δεύτερο ρέμα που πηγάζει από την περιοχή Τουκούρσι στα ανατολικά και τον ορεινό όγκο Δοκίμι. Η σμίξη των δύο ρεμάτων γίνεται ακριβώς κάτω από το Μέτσοβο και λίγο πριν το Ανήλιο, δημιουργώντας τον Μετσοβίτικο.

Οι όχθες του Μετσοβίτικου είναι κατάφυτες από μεικτά παραποτάμια δάση με πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, φράξους, οξιές, βελανιδιές, πικροκαστανιές, κρανιές, φλαμουριές, κ.ά. Η γύρω περιοχή είναι γνωστή για τα πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας της Πίνδου, από τα οποία ξεχωρίζουν η σπάνια Aquilegia nigricans, ο κόκκινος κρίνος Lilium chalcedonicum, το εντομοφάγο φυτό Pinguicula crystallina hirtiflora, η Cardamine bulbifera, η ίριδα Iris sintenisii, το όμορφο γεράνι Geranium versicolor, ο Melittis melissophyllum, η Saxifraga rotundifolia, το αγριογαρύφαλλο Dianthus giganteus, ο γάλανθος Galanthus reginae οlgae vernalis, το Galium odoratum, η Salvia sclarea, η βιόλα Viola hirta, το κολχικό Colchicum autumnale, η Armeria canescens, το Thalictrum aquilegifolium, ο Petasites hybridus και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Corallorhiza trifida, Himantoglossum caprinum, Neottia ovata, Dactylorhiza saccifera, Cephalanthera rubra, C. damasonium, C. longifolia, Orchis pallens, O. mascula, O. pinetorum, O. purpurea, O. sambucina, Ophrys apifera, O. zeusii και O. epirotica.
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των πυκνών δασών, όπως φάσες, γερακότσιχλες, τσίχλες, κοτσύφια, πυρροκότσυφες, πευκοδρυοκολάπτες, μαύρους δρυοκολάπτες, αετομάχους, σταρήθρες, θαμνοψάλτες, σταχτοπετρόκληδες, πυρροβασιλίσκους, αιγίθαλους, δεντροβάτες, κοκκινολαίμηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, καστανοπαπαδίτσες, λοφιοπαπαδίτσες, δασοφυλλοσκόπους, τρυποφράχτες και καρδερίνες. Από τα αρπακτικά συναντά κανείς γερακίνες, αετογερακίνες, σφηκιάρηδες, φιδαετούς, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφους, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Το ποτάμι είναι ιδανικό για να παρατηρήσει κανείς τους όμορφους νεροκότσυφες που εδώ ζούνε σε μεγάλους αριθμούς, αλλά και κιτρινοσουσουράδες, σταχτοσουσουράδες και λευκοσουσουράδες.
Στα ψηλά του ποταμού ζούνε αλπικοί τρίτωνες και μακεδονικοί τρίτωνες και τα αμφίβια συμπεριλαμβάνουν σαλαμάνδρες, κοινούς φρύνους, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους, σβελτοβάτραχους, ηπειρωτικούς βάτραχους και δεντροβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, σαύρες της Ρούμελης, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά στο ποτάμι ζούνε βίδρες, ενώ τα γύρω δάση είναι ξακουστά για τα πολλά μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, λύκους, ζαρκάδια, αγριόγατους, αγριόχοιρους, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους και δεντρομυωξούς. Η ιχθυοπανίδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιονική πέστροφα (Salmo farioides), την ψευδορασμπόρα (Pseudorasbora parva), τη λιάρα (Pseudorasbora parva), τον σύρτη (Chondrostoma vardarense) και την ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis).
Αβερώφειος κήπος

Στα Μέτσοβο, ο κεντρικός δρόμος της πλατείας Μετσόβου οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πάρκο  πλημμυρισμένο από δέντρα και φυτά που αποτελούν ολόκληρη τη χλωρίδα της Πίνδου. Εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε μία εξαιρετική μικρογραφία της Πίνδου φτιαγμένη με μεράκι και πολύ κόπο.

Στο εσωτερικό του, φυλαγμένο πολύ καλά, βρίσκεται το αναστηλωμένο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο οποίο προσευχήθηκε για βοήθεια το 1840 ο Γεώργιος Αβέρωφ, πριν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Από τότε δεν ξαναγύρισε ποτέ. Κράτησε όμως τον λόγο του και με χρήματα που έστειλε, επισκεύασε την παλιά εκκλησιά και έφτιαξε ολόγυρά της έναν κήπο με όλα τα δέντρα της Πίνδου!

Στον Αβερώφειο Κήπο θα συναντήσετε πεύκα, έλατα, οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων που φύονται στην περιοχή. Ένας ασύγκριτος φυσικός πλούτος που θα θαυμάσετε χωρίς αμφιβολία.

Πέραν του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το συγκεκριμένο πάρκο συνδυάζει και την αναψυχή καθώς στην ίδια έκταση θα συναντήσετε και μία παιδική χαρά όπου οι μικρότεροι επισκέπτες θα απασχοληθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Πρόκειται για ένα θέαμα που αξίζει την προσοχή σας, μία περιπλάνηση που δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραλείψετε!!!

Χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου – Πολιτσιές. Δεν είναι απαραίτητο να έχει χιονίσει για να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο δίπλα στον Προφήτη Ηλία, που απέχει έξι χιλιόμετρα από το Μέτσοβο. Εδώ, μπορείτε να κάνετε σκι ή snowboard στις πίστες με τον συνθετικό τάπητα. Σε ύψος 1.350 μέτρων, ανάμεσα σε οξιές και με θέα την Κατάρα, δοκιμάστε τις ικανότητές σας σε μία από τις έξι πίστες διαβαθμισμένης δυσκολίας. Αν δεν έχετε εξοπλισμό, νοικιάστε από τη σχολή «Μπούμπας».

 > Χιονοδρομικό Κέντρο – Πολιτσιές: Δ-Κ, όλο το χρόνο, Τ/26560-41.095, 42.630. / Σχολή σκι «Μπούμπας»: Τ/26560-41.015, www.boubas-ski.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου – Πολιτσιές

Τοπικά Προϊόντα

Στο Μέτσοβο μπορείτε να βρείτε μερικά από τα αγνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης. Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρίσκονται τα δύο ονομαστά τυριά το Μετσοβόνε και Μετσοβέλας που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη καθώς ξεχωρίζουν για το ύφος και την αξεπέραστη ποιότητά τους. Ακόμα η περιοχή φημίζεται και για τα κρασιά της με γνωστότερο εκπρόσωπο τον πολυβραβευμένο αμπελώνα του Κατωίου της οικογένειας Αβέρωφ. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε μερικά πολύ αξιόλογα ταβερνάκια εστιατόρια και ψησταριές με εκλεκτούς μεζέδες και άφθονο κρασί.

Πως θα πάτε

Πολιτικός Χάρτης – Δήμος Μετσόβου

Με ΙΧ αυτοκίνητο

  • Αθήνα – Μέτσοβο (μέσω Λαμίας – Δομοκού – Τρικάλων): απόσταση 410 χλμ. – χρόνος: 5 ώρες
  • Αθήνα – Μέτσοβο (μέσω Ρίου – Ιωαννίνων και Εγνατίας Οδού): απόσταση 490 χλμ. – χρόνος: 5 ώρες και 30 λεπτά
  • Θεσσαλονίκη – Μέτσοβο (μέσω Εγνατίας Οδού): απόσταση 200 χλμ. – χρόνος: 2 ώρες
  • Ιωάννινα – Μέτσοβο (μέσω Εγνατίας Οδού): απόσταση 50 χλμ. – χρόνος: 30 λεπτά
  • Ηγουμενίτσα – Μέτσοβο (μέσω Εγνατίας Οδού): απόσταση 110 χλμ. – χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Με ΚΤΕΛ

  • Αθήνα -Τρίκαλα με ανταπόκριση για Μέτσοβο, τηλ. ΚΤΕΛ Τρικάλων 24310-73131
  • Αθήνα – Ιωάννινα με ανταπόκριση για Μέτσοβο, τηλ. ΚΤΕΛ Ιωαννίνων 26510-26286

Με τρένο

  • Αθήνα -Καλαμπάκα με ανταπόκριση του ΚΤΕΛ για Μέτσοβο

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία Μετσόβου: 26560 41233

Δασαρχείο Μετσόβου: 26560 41277

Δήμος Εγνατίας: 26560 22515

Δήμος Μετσόβου: 26560 41207

ΕΟΤ Ιωαννίνων: 26510 41868

Κέντρο Ενημέρωσης Μετσόβου: 26560 41980

Κέντρο Ενημέρωσης Μηλιάς: 26560 61356

Κέντρο Υγείας Μετσόβου: 26560 41111

ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510 26286

ΚΤΕΛ Μετσόβου: 26560 41280

Κοινότητα Βαθυπέδου: 26510 58761

Κοινότητα Μηλιάς: 26560 61440

Νοσοκομείο Ιωαννίνων: 26510 99111

Πυροσβεστική Μετσόβου: 26560 42883

Ραδιοταξί Ιωαννίνων: 26150 39777

Ταξί Ιωαννίνων: 26150 27777 & 46777

Ταξί Μετσόβου: 26560 41393

Τράπεζες Αγροτική, Άλφα, Γιούμπανκ: 26560 41160, 42390, 41491.

Τράπεζες Μετσόβου Εθνική, Εμπορική: 26560, 41296, 42750.

Φαρμακεία Μετσόβου: 26560 41046 & 22888

Οινοποιείο Κατώγι-Αβέρωφ: 26560 31490

Αρχοντικό Τοσίτσα-Αβέρωφ – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης: 26560 – 41084

 

naturagraeca.com

planetnews.gr

The post Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Μέτσοβο, η ορεινή αρχοντιά της Ηπείρου! first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

source https://www.planetnews.gr/%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%8d%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%bf-%ce%b7-%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...