Αναζήτηση στο ιστολογίο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Γιατί οι πολλές κόκκινες περιοχές δεν εκτοξεύουν τα νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα- Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς

Ένα επιδημιολογικό παράδοξο σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, στην αποτύπωση της εικόνας της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Από τη μία, πολλές περιφερειακές ενότητες μπαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”, ενώ από την άλλη, η συνολική εικόνα των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και θανάτων δεν επιβαρύνεται δραματικά.

Την ίδια στιγμή, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων εντάσσονται κάθε Τρίτη, ολοένα και περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες στο 4η επιδημιολογικό επίπεδο κινδύνου 4 (κόκκινο). Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, ωστόσο, που έχει “κοκκινίσει” ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα δεν συμβάλλει στην εκτόξευση των αριθμών

Οι επιστήμονες δεν εκπλήσσονται από την ήπια εξέλιξη του κορονοϊού μέσα στο φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Την ίδια στιγμή, δηλώνουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια και με την πτώση της θερμοκρασίας μέσα στον χειμώνα.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, που εδώ και μήνες μελετά με την ομάδα του τα μαθηματικά μοντέλα της εξέλιξης της πανδημίας, εξηγεί: “Ο ένας λόγος που παρατηρείται ήπια εξέλιξη, ενώ διαρκώς κοκκινίζουν νομοί στη χώρα, είναι πως οι περιοχές που είναι επιβαρυμένες είναι περιορισμένες σε πληθυσμό, δηλαδή είναι το 10% της Ελλάδας. Δεν είναι περιοχές όπως είναι η Αθήνα, η οποία αν είχε επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό θα έδινε πολλά κρούσματα. Και μπορεί το κέντρο της Αθήνας να έγινε “πορτοκαλί” από “κίτρινο”, το «πορτοκαλί» όμως, είναι χαμηλά, είναι κάτω από 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, στον 14ήμερο μέσο όρο”,

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Καθηγητή, παρά το γεγονός ότι το 1/3 της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι στο «κόκκινο» ο συνολικός αριθμός των κατοίκων στις επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, δεν ξεπερνά τις 900 χιλιάδες, αριθμός που αναλογεί στο 12% του συνολικού πληθυσμού. Είναι και ο λόγος που το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν μεταφράζεται σε πάρα πολλά κρούσματα για να επηρεάσει τους συνολικούς αριθμούς, όπως εξηγεί ο ίδιος.

«Δεν έχουμε μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους γιατί πολλοί είναι νέοι»
Μία δεύτερη εξήγηση, σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι ότι δεν επηρεάζονται οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις καθώς πολλά από τα κρούσματα -περίπου το 30%- είναι πολύ νέοι άνθρωποι, με ένα ποσοστό περίπου 15% με 20% από αυτούς να είναι και εμβολιασμένοι.

click4more: Κορονοϊός: 539 κρούσματα στην Αττική – «Κόντρα» της Λάρισας με το κέντρο της Αθήνας – Ο χάρτης της διασποράς
“Ενα ποσοστό από όσους μολύνονται, περίπου 50% με 60% , είναι νέοι άνθρωποι. Μάλιστα περίπου 30% από αυτούς, είναι πολύ νέοι, δηλαδή κάτω από 20 χρονών, ενώ ένα ποσοστό από τους υπολοίπους περίπου 20% είναι εμβολιασμένοι με κανονικό εμβόλιο και απλά νοσούν με ελαφρά συμπτώματα. Γι’ αυτό δεν επηρεάζονται οι θάνατοι τόσο πολύ και οι διασωληνώσεις. Βέβαια διατηρείται ένα επίπεδο διασωληνώσεων και θανάτων που δεν είναι αμελητέο”, σημειώνει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Η πρόβλεψη και η ανησυχία
Σύμφωνα με τους αλγόριθμους της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού που μελετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το επόμενο διάστημα μέχρι τουλάχιστον αρχές Νοεμβρίου δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά επί τα χείρω η καλή επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, δεν έχει φανεί ακόμη το ακριβές αποτύπωμα που θα αφήσει, η νέα κινητικότητα που έχει εγκριθεί, με τη λειτουργία των αμιγώς εμβολιασμένων χώρων ψυχαγωγίας.

“Κοιτάξτε είναι στοίχημα η ψυχαγωγία, τα club και ο συνωστισμός. Και κυρίως με ανησυχεί, μήπως παρεισφρήσουν ανεμβολίαστοι. Όπου παρεισφρήσουν ανεμβολίαστοι να περιμένετε συρροές. Οι ανεμβολίαστοι δημιουργούν συρροές δυστυχώς”, υπογραμμίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Όσο για το εάν η αλλαγή του καιρού και το κρύο, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την επιδημιολογική εικόνα, ο επιστήμονας είναι καθησυχαστικός:

“Υπολογίζω πως ό,τι και να γίνει, θα είναι μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση από πέρυσι. Με δεδομένο ότι έχουμε εμβολιασμό. Κι ας μην έχουμε ακριβώς το εμβολιαστικό αποτέλεσμα και το τέλειο ποσοστό που θα θέλαμε. Είναι, όμως, ένα ποσοστό το οποίο θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση. Βέβαια θα σέρνουμε νούμερα παραπλήσια με αυτά ή λίγο χειρότερα, αλλά δεν θα υπάρχει πίεση του υγειονομικού συστήματος”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.

iatropedia.gr

Μεγάλες είναι οι διαφορές των αντισωμάτων που εντοπίζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε από τον εμβόλιο είτε από τον κορονοϊό. Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ενώ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού «η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο». Ωστόσο, μετά το εμβόλιο «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία» διευκρίνισε.

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως: «Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρακτικής όσοι νόσησαν να προχωρήσουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα: «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».

Όπως είπε τα αντισώματα ανθρώπου που έχει νοσήσει με κορονοϊό «φτάνουν σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζουν να πέφτουν».

Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

Η πρόεδρος της Ένωσης Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, σχολίασε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού».

Τέλος, ανέφερε πως «οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

The post Κορονοϊός: Γιατί οι πολλές κόκκινες περιοχές δεν εκτοξεύουν τα νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα- Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς first appeared on Ειδήσεις και Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

source https://www.planetnews.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf-92-%cf%8c%cf%83%cf%89%ce%bd-%ce%ad%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμέν...